Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała także do Polski. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten fenomenalny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do potraw nie jest nazbyt rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do których dań.
Wino czerwone
Które wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najlepiej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednakże lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprawidłowiej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić też z winem różowym.
wino bag in box
Z którym winem podawać ryby?
Stara norma mówi, że do ryb najporządniej pasuje wino białe. Należałoby jednak nie zapominać, iż nie jest to sztywna reguła. Jeśli podajemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z jakim winem najpoprawniej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wkracza tylko wino czerwone. Cielęcina ma prawo być podawana bądź z młodym winem czerwonym, albo musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.