Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz smacznie zjeść? Pośród wielu możliwości, jakie daje kuchnia z Europy na główną uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, połączeń oraz duża porcja składników odżywczych.
Typowe włoskie smaki
Polakom włoska kuchnia, kojarzy się głównie z pizzą i makaronem i ewentualnie z winem. Podczas gdy włoskie gotowanie to też takie pyszności jak słodkie desery czy oliwki.
Podstawowe włoskie jedzenie
Makarony są bazą włoskiej kuchni. Włosi przygotowują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wymyśleć składniki których nie da się dołączyć do tej potrawy. Fajna restauracja włoska w Krakowie Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy dziczyzna oraz przeróżne warzywa, sprawiają, że pasty nie są w stanie się przejeść.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Dobra pizza włoska to niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też risotto, tortellini, ravioli oraz szeroki wybór deserów – np. granita czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie spróbować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film